Bostadsministern invigde årets stålpaviljong


För tredje året i rad visades plåtslageriyrket upp mitt i centrala Stockholm. I år invigde bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson stålpaviljongen ”La Nilsson” på Norrmalmstorg den 3 maj.

Paviljongen sattes upp för att främja svenskt plåtslageri med syftet att locka fler unga till ett yrke där det saknas omkring 2 000 plåtslagare. Stålpaviljongen är namngiven efter operasångerskan Birgit Nilsson, som skulle ha fyllt 100 år i år.

– Detta är ett bra initiativ. Att koppla ihop hantverk med kultur, för hantverk är ju också kultur. Vi behöver bygga mycket och eftersom det är brist på hantverkare, inte bara plåtslagare, är det i sig en flaskhals, sa bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Han konstaterade också att plåt som material kommer ha fortsatt stor betydelse i byggnation och framtida byggnadsprojekt. Som en följd av det, för att klara kraven, kommer Sverige behöva utbilda fler hantverkare. På plats på Norrmalmstorg fanns representanter från två plåtslagerifirmor, Stockholms byggtekniska gymnasium, Jernkontoret med flera. I år hade arrangemanget breddats för att visa upp fler yrkesutbildningar som murare, golvläggare och målare.

– Idén med paviljongen är att plocka ner taket från gatan och visa upp det gedigna hantverket, berättade kopparslagaren och formgivaren Björn Hammar, som har ritat ”La Nilsson” och som är initiativtagare till projektet.

Björn Hammar

Sedan stålpaviljongen introducerades 2016 har han drivit projektet varje år. Björn Hammars drivkraft är att värna om plåtslageriyrket och dess framtid med målet att locka fler unga människor att utbilda sig till plåtslagare.

– Detta är världens bästa yrke. Ett skapande och konkret yrke med ansvar under frihet. Den som väljer att utbilda sig till plåtslagare får dessutom jobb direkt efter utbildningen, fortsatte Björn Hammar.

Årets paviljong är tillverkad av de unga plåtslagarna Jessica Pettersson, 28 och Martin Pettersson, 29 år. Jessica har lärt sig yrket i sin fars, Fredrik Petterssons plåtfirma Pettersson Rostfria Tak AB. Hennes bror Martin likaså, men han jobbade tidigare som bilplåtslagare. Paviljongen är formad som en båge och består av 1400 kvadratiska rutor i rostfritt stål och aluminium.

– Varje bit (kvadrat) innehåller tolv moment, bara det jobbet tog två veckor. Utmaningen var att få räta linjer. Till bågens topp är det 4,5 meter och längden är nio meter, intygade Jessica Pettersson.

Syskonen jobbar sedan ungefär åtta år tätt tillsammans i deras fars firma. Uppdragen är olika till sin karaktär och spridda geografiskt i landet. Något de gillar för omväxlingens skull.

Bland åhörarna på Norrmalmstorg fick vi några ord från Plåt & Ventföretagens vd, Johan Lindström:
– Det här är ett väldigt tänkvärt initiativ, att visa upp plåtslageriyrket mitt i Stockholm. Att synas och höras här ger ringar på vattnet. Och visst är det bra att bostadsminister Peter Eriksson kom hit. Bakom detta projekt ligger det mycket jobb.

Syskonen och plåtslagarna Jessica Pettersson och Martin Pettersson, från medlemsföretaget Pettersson Rostfria Tak AB.

Johan Lindström menar att det krävs mer än detta för att locka fler elever till plåtslageriyrket och andra hantverksyrken.

– Det är helt avgörande att det måste avsättas tid i läroplanen för att ge eleverna möjlighet att komma ut och se arbetsplatser och riktiga arbetsmiljöer, sa Johan Lindström.

När skulpturen stått några dagar på Norrmalms torg plockades den ner och transporterades bort. Efter det skänktes den till Stockholms stad, som ännu inte bestämt var den kommer att stå i framtiden.

– Vi vill gärna fortsätta nästa år. Det vore kul att sprida salongen till flera andra städer. Antingen blir det i så fall jag som fortsätter eller någon annan som tar upp stafettpinnen från mig, hoppas Björn Hammar.

Text & foto: Anders Myrdal

FAKTA
Plåtarbetet har utförts av medlemsföretaget Rostfria tak AB och dessutom fanns representanter från ett annat medlemsföretag, AB Bång & Lewerth, på plats på Norrmalmstorg för att visa upp plåtslagaryrket. Årets sponsorer är: Jernkontoret, Metalliska material, Outokumpu, Prefa, Hydro Sweden, Uveco handverktyg, Verax Engineering, Volkswagen, Nordic Sabers, Vattenskärning Tullinge AB, Stockholms byggtekniska gymnasium och Stockholms stad.

Artikel från Plåt & Ventmagasinet.